Életviteli tanácsok

Ügyféltájékoztató banki ügykezelésre

Általános életviteli tanácsok

A válságkezelésben részesülő ügyfelek helyzetének elemzése során gyakran tapasztaljuk, hogy sajnos a fogyasztási szokásokban nem történik gyakorlati változtatás. Nyilván nem szívesen mondunk le azokról a javakról és szolgáltatásokról, amelyeket a családunk már megszokott.

Mindenképpen tegyük meg a következőket: nagyon fontos, hogy a családban mindenki tudjon azokról a nehézségekről, amelyek kialakultak. A családtagok egyetértése és beleegyezése szükséges ahhoz, hogy az átmeneti megszorítások eredményesek legyenek, és a felszabadult pénzügyi javakat a tartozások törlesztésére, ill. a veszély elhárítására fordítsuk.

Az alábbi területeket szükséges megvizsgálni:

 • Rezsiköltségek /víz. villany, fűtés, stb./ ezek a legjelentősebb tételek
 • Fűtés: Ha eddig gázzal fűtöttünk, meg kell vizsgálni, hogy helyettesíthető-e más, alternatív fűtési móddal részben vagy egészben, kályha vagy fűtőtest beállításával, fa vagy bármilyen más éghető anyag használatával. Rossz módszer: ha a gázt már kikapcsolták, villamos fűtőtestek beállítása, mert az sem olcsóbb.

 

 • Villany: Ha lehet, kérje feltöltőkártyás villanyóra beszerelését. Helyi világítótestek beállítása, az energiapocsékoló háztartási gépek kiiktatása, éjszakára ne hagyjuk áram alatt pl. a televíziót.
 • Vízfogyasztás csökkentése ivásra, tisztálkodásra mindenképpen egészséges vezetékes vizet használjunk. Ahol lehetséges: mosásra, öntözésre a begyűjtött csapadékot próbáljuk felhasználni.
 • Telefon: Ha van internet, a skype- és voip rendszereket használjuk. Mobiltelefonok esetében családi csomagot vásároljunk, vagy csak az a személy használjon mobiltelefont, akinek a számára az elengedhetetlen.
 • Ruházkodás: Főleg gyerekeknél „túrkálókból” vagy a baráti családok egymás közötti csereberéjével próbáljuk megoldani.
 • Élelmezés: Az alapvető élelmiszereken felül ott, ahol ez megoldható bizonyos élelmiszerek saját magunk által történő előállítása komoly segítséget nyújthat. Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy sokszor a legrászorultabb réteg nem hajlandó megművelni a kertjét. Tartsunk állatokat, lehetőleg olyanokat, amelyeknek a takarmányozása könnyen megoldható (pl. kaszálással).
 • Közlekedés: Alapos elemzést kíván, és a legcélszerűbben kell a család helyzetéhez igazítani.
 • Szabadidő, szórakozás: költségét csökkentsük minimálisra, ezek általában pótolhatóak baráti és családi programokkal.
 • Munkavégzés: A család minden tagjának részt kell vennie benne, még az arra alkalmas gyerekeknek is.
 • Álláskeresés: Szívós, kitartó munkát igényel. Sajnos ez otthon nem megoldható. Minden lehetséges fórumot fel kell használni (iratkozzunk fel, jegyeztessük elő magunkat, adjunk be pályázatokat, plakátoljunk, szórólapozzunk). Aki nagyon keres, talál munkát. Ha van rá lehetőség akár lakóhelyünktől távolabb is vállaljunk munkát. Amíg nem találunk, addig is foglaljuk el magunkat hasznosan. A lakás felújítása néha csak egy-két vödör mész, csiszolóvászon vagy kisebb kiadás kérdése. A kert felásása és veteményezés szintén nem nagy költséggel megoldható.

A család jövedelmének beosztása, ill. minden egyes kiadás csak közös megbeszélés után történjen.

Ha végképp nem boldogulunk, időben kérjünk külső segítséget.