érem minden partnerünk: a bajba jutott adósok, az érdekvédelmi szervezetek, valamint a politikai pártok figyelmét.

Az Egyesületünk sajnos pert vesztett a Budapesti Törvényszéken, olyan körülmények között, amelyben azt látjuk igazolni, hogy a bíróságok függetlensége erősen megkérdőjelezhető.

A tények figyelmen kívül hagyása, a bizonyítási eljárások megtagadása, a szakértői jelentés elvetése és a tanúmeghallgatás mellőzése után, jól láthatóan egy stencilezett egyen-ítélet született.

Az Egyesülethez eljutó információk azt igazolják, hogy jelen pillanatban Magyarországon devizahiteles pert megnyerni nem lehet. Ennek oka minden bizonnyal a bíróságok kézi irányításának bevezetése, a meglapozatlan Kúria jogegységi határozatok érvényesítése. A bírók részére adott olyan utasítások, amelyek a devizahitelesek kilövésére, ellehetetlenítésére irányulnak. Ezekre nyilvánvalóan bizonyítékok is vannak, illetve ezt a tényt néhány, a hivatását lelkiismeretesen gyakorló bíró is elismeri nyilatkozatában.

A jogállamiság sérült, a bíróságok függetlenségének visszaállítása a devizahitelesek érdeke, de egyben össztársadalmi érdek is. Nem csak a vesztes ítéletek, hanem annak jelentős anyagi terhei, a perköltségek tovább mélyítik a devizahiteles válságot. A kormány magára hagyta azt a körülbelül 150 000 családot, akik az ügyben érintettek. Az összes érintett száma azonban ennek többszöröse.

Egyesületünk kezdeményezi, hogy november 25. legyen az a nap, amikor minden érintett felelős magánszemély vagy közéleti szerelő lépéseket tesz ennek a negatív folyamatnak a megállítására.

 1. Felkérünk mindenkit, hogy nyilvánítson véleményt és tegyen gyakorlati lépéseket. Adjon hangot a véleményének.
 2. Önállóan vagy együttesen szervezzenek rendezvényeket, és követeljék az alábbiakat:
 3. A deviza hitelesek ügyeivel kapcsolatos döntést adják vissza a bírók mérlegelési körébe, akik a tények alapján döntsenek.
 4. A Kúria jogegységi határozatait vizsgálják felül. Az ezzel kapcsolatos szakértői véleményeket hozzák nyilvánosságra.
 5. A vesztes perek esetében töröljék el a perköltségeket, illetve az illetékeket.
 6. A döntéshozók kötelezzék a bíróságokat, hogy ezekben az ügyekben végezzenek felülvizsgálatot.
 7. Szakmai csoport létrehozása: az érdekvédelmi szervezetek bevonásával keressen megoldást a devizahitelesek problémáinak megoldására.
 8. Vizsgálják felül az árfolyam különbözet kérdését, a bankok tájékoztatási kötelezettségét az árfolyamkockázatról.
 9. Hozzanak törvényt a tiszta lappal történő kezdés lehetőségére. A követelés ne legyen magasabb mint a fedezet értéke, a felhalmozott járulékokat töröljék el.
 10. A bírók oktatását bankoktól független szakértők végezzék.
 11. Az állam indítson közérdekű pereket az ügyek tisztázására, az adósokat kíméljék meg a perektől.
 12. A PBT hatáskörét szélesítsék ki, hogy ne csak fogyasztóvédelmi kérdésekben, hanem a hitelekkel kapcsolatban is döntéseket hozhassanak.
 13. Szüntessék meg az utasításokon alapuló ítélkezési gyakorlatot, úgy hogy a bírók önállóan dönthessenek.

 Az egyesület az alábbi kéréssel fordul az érintettekhez:

 • A vesztes pereket elszenvedők jelentkezzenek a tanulságok összegzése érdekében az alábbi e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Kérünk mindenkit, hogy ossza meg Facebookon ezt a felhívást, hogy minél több érintetthez eljusson.
 • A szervezetek és pártok önállóan vagy együttesen szervezzenek rendezvényeket.
 • Önállóan vagy csoportosan írásban tiltakozzanak a miniszterelnökél, az igazságügyi miniszternél a megfogalmazott ígéretek betartása érdekében. Figyelembe véve a senkit nem hagyunk az út mellett választási ígéretre.
 • Felkérjük az országos és helyi sajtót, hogy szenteljen figyelmet a november 25-i rendezvényekre.

Mindenki önállóan cselekedjen, mivel nincs központi rendező, irányító. Viszont a rendezvényekkel kapcsolatos információkat juttassák el részemre, hogy nyilvánosságra tudjuk hozni.

A bíróságok függetlenségek elnyerése a túlélésünk záloga, ezért kérünk mindenkit, hogy a cél elérése érekében minden lehetséges módon legyen segítségünkre.

Az Egyesület felhívást intéz minden érintetthez, hogy minden év november 25.-én tartsák meg a bírói függetlenség, illetve jogállamiság napját. Kísérjük figyelemmel, hogy ez a demokrácia szempontjából fontos alapelv érvényesüljön és visszakapja régi értelmét.

Kérem a felhívást partnereivel ossza meg.

 

Tisztelettel:

 

Kovács László
Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület
főtitkár
+36-70/253-2910
87/414-354
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
8300 Tapolca, Vörösmarty út 15/2.
www.bankikarosultak.hu